Evinize yeni katılan bir köpek yavrusu veya yaşlı bir köpek olsun, bir diş bakımı rutini geliştirmek önemlidir. Başlamak için iyi bir yer, köpeğinizin kaç dişi olduğunu öğrenmektir. Yavru köpeğiniz 5 veya 6 haftalık olduğunda, genellikle tüm süt dişlerine (birincil veya süt dişleri olarak da bilinir) sahip olacaktır. Genellikle köpeklerin toplam 28 süt dişi vardır, ancak bazılarında daha az olabilir. Bu keskin, sivri dişler, çenesindeki kaslar güçlendikçe yavru köpeğinizin katı yiyecekleri çiğnemesine yardımcı olur.

Yavru köpeğiniz 6 aylık olduğunda birincil dişler düşmeye başlar. Bu noktada, kalıcı dişler çıkmaya başlar ve 42 yetişkin diş oluşur. Bazen köpekler yavru dişlerini yetişkin dişlerinin yanında tutarlar. Yavru dişleri ağzı tıkıyorsa, veterineriniz bunları çekmeyi önerebilir (köpeğinizin sakinleştirilmesini gerektiren bir işlem).
Köpeklerin dört tip dişi vardır: kesici dişler, köpek dişleri, küçük azı dişleri ve azı dişleri. Kesici dişler ve köpek dişleri köpeğinizin bir ödül veya oyuncak gibi bir şeyi tutmasına yardımcı olur. Küçük azı dişleri ve azı dişleri yiyecekleri çiğnemek ve öğütmek içindir.
Sağlıklı diş etleri sıkı ve pembe renktedir, bazen siyah lekeler vardır. Bir köpeğin nefesi nötr bir kokuya sahip olmalıdır. Dişleri fildişi renginde olmalıdır, ancak plak ve tartar oluşmuşsa köpeğinizin dişleri daha koyu olabilir.
Köpeklerde Yaygın Diş Sorunları
Köpeğinizde görebileceğiniz bazı ağız sağlığı sorunları ve bunların köpeğinizin diş sağlığını nasıl etkileyebileceği hakkında bilgiler.

Köpek Plaketi
İnsanlara benzer şekilde, köpeklerin dişlerinde de plak oluşur. Köpek plağı, tükürük ve yemek artıklarından oluşan yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Plak oluşumu normal ve kaçınılmazdır, ancak köpek plağını temizlemek yine de önemlidir. Düzenli fırçalama ve diş temizliği yapılmadığında, plak diş minesinde birikebilir ve tartar veya diş taşı adı verilen şeye dönüşebilir.
Köpeklerin Dişlerindeki Tartar
Tartar, bakteri, yiyecek parçacıkları ve mineral tuzları gibi çeşitli organik maddelerden oluşur. Köpek tartarı biriktiğinde diş eti iltihabı ve hastalığına, gevşek dişlere, diş çürümesine, apselere (irin birikmesi) ve diğer oral enfeksiyonlara neden olabilir. Bu sorunlar bir köpeğin genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Köpek tartarı ilk başta yumuşak olduğundan, sertleşip çıkarılması zorlaşmadan önce erken aşamalarda tedavi edilmesi daha kolaydır.

Kötü Köpek Nefesi
Köpeklerde diş hastalığının belirtileri arasında iltihaplı diş etleri (gingivitis) ve köpeklerde kötü nefes yer alabilir. Köpeğinizin nefesinin normalde nasıl koktuğunu bilmeniz iyi olur. Bu, sağlıklarında bir değişiklik olduğunda bunu anlamanıza yardımcı olabilir. Kötü, keskin veya ekşi köpek nefesi, ağızlarında veteriner müdahalesi gerektiren bir şeyin işareti olabilir.
Köpeklerde diş hastalığının diğer belirtileri arasında:
- Diş etlerinin kanaması veya iltihaplanması
- Ağzın bir tarafıyla çiğneme
- Yemeklerini yemeye isteksiz olma
Genellikle diş sorunları zamanla gelişir, bu nedenle düzenli diş kontrolleri ve önleyici bakımla erken müdahale edebilir ve diş hastalığını ve kaybını önleyebilirsiniz.
Irk Boyutu ve Ağız Sağlığı
Diş sorunları büyük ve küçük köpekler için farklı olabilir. Daha küçük köpekler, özellikle Toy Grubu cinsleri, periodontal hastalık, tartar oluşumu, diş eti çekilmesi ve diş çürümesi ve kaybı açısından daha büyük risk altında olabilir. Tüm yetişkin köpekler gibi, daha küçük köpeklerin de 42 dişi vardır, ancak bunların çok küçük bir alana sığması gerekir, bu da diş sıkışıklığına veya dişlerin farklı açılarda büyümesine neden olabilir.
Buna karşılık, daha büyük köpeklerin dişleri için daha fazla alanı vardır. Büyük cins köpeklerde de diş sorunları olabilir. Tartar birikimine ek olarak, büyük köpekler agresif bir şekilde çiğnediklerinde, halat çekme gibi oyunlar oynadıklarında veya çubuk çiğnediklerinde veya boynuzları kemirdiklerinde diş kırılma riski de daha yüksektir. Köpeklerde diş kırılması çürümeye, enfeksiyona, diş kaybına ve hastalığa yol açabilir.

Köpek Diş Bakımının Sürdürülmesi
Evde Köpek Diş Bakımı
Köpeğinizin dişlerini evde temizlemek önemlidir, ancak kendi dişlerinizde kullandığınız ürünleri kullanmamalısınız. İnsan diş macunları genellikle köpekler için toksik olan şekersiz bir tatlandırıcı olan ksilitol içerir. Bir köpek yanlışlıkla ksilitol yerse, kan şekeri düşebilir veya hatta ölebilir.
Neyse ki, köpekler için güvenli birçok diş bakım ürünü bulunmaktadır. Hangi ürünü kullanmaya karar verirseniz verin, önce veterinerinize danıştığınızdan emin olun. Köpeğinizin dişlerinin evde fırçalanmasına alışmasını sağlayabilirsiniz. Yumuşak kıllı bir köpek diş fırçası veya parmağınıza uyan bir silikon fırça deneyin. Bu parmak fırçaları, köpeğinizin dişlerini temizlerken çok sert bastırmaktan kaçınmanıza yardımcı olur. Ayrıca, köpekler için özel olarak formüle edilmiş ve kümes hayvanı veya dana eti gibi aromalarda gelen bir köpek diş macunu kullanmak isteyeceksiniz.
Köpeğiniz dişlerini fırçalamanıza karşı koyuyorsa, alternatif köpek diş bakımı rutinleri vardır:
- Köpekler için diş spreyleri
- Köpek diş çiğneme ürünleri
- Köpekler için diş mendilleri
- Köpekler için diş takviyeleri
Veterineriniz plakla başa çıkmak için klorheksidin gargara veya köpek diş jeli önerebilir (her ne kadar tüm köpekler tadını sevmese de).

Veterineriniz Köpeğinize Nasıl Diş Bakımı Sağlayabilir?
Köpeğinizi rutin bir kontrole götürdüğünüzde, veterineriniz köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini muayene edecektir. Tartar birikimi veya diş etlerinde kızarıklık, iltihaplanma veya çekilme olup olmadığını kontrol edeceklerdir.
Köpeğiniz yaşlandıkça, veterineriniz köpeğinizin anestezi altına alınmasını gerektirecek profesyonel bir diş temizliği önerebilir. Hastalıklı veya kırık bir diş görürlerse, büyük ihtimalle dişin çekilmesini önereceklerdir, bu da diş rahatsızlığına yardımcı olmalıdır. Enfekte bir diş, vücudun diğer bölgelerine yayılabilen ve hastalıklara neden olabilen bakterilerin varlığını gösterir.
Köpeğinizin mevcut diyetinin eksiksiz ve besinsel olarak dengeli olup olmadığını tartışın, bu ağız sağlığı için önemlidir. Besleyici köpek mamasının yanı sıra, köpeğinize uygun boyutta sindirilebilir çiğnemelikler verebilirsiniz. Sert veya dişleri kırabilecek veya parçalanıp boğulma tehlikesi oluşturabilecek çiğnemeliklerden kaçınmaya çalışın. Bazı yumuşak çiğnemelikler köpeğinizin diyetine ekstra kalori ekleyebilir veya köpeğinizin sindirim sistemini tıkayabilir.
KAYNAKÇA
https://www.akc.org/expert-advice/health/dental-care-dog/